top of page

GALLERY SEASON 3 

DeKANTFABRIEK 2017

 

"AUTHORITY, BottomUP"

Een correlatie tussen de kunsten en de academische wereld

 KUNST VOOR EEN NIEUWE OF BETERE MAATSCHAPPIJ 

Met Hilde NIJS en Paul Verhaeghe

 

Een nieuwe “Wij”, is dat mogelijk. Volgens Prof.dr. Paul Verhaeghe, auteur van ‘Identiteit” en “Autoriteit” is er een verschuiving, een nieuwe autoriteit is in de maak. Bottom-up, een sprong vooruit durven maken, terug samen durven dromen over een progressieve samenleving van morgen. Kunstenaar Hilde NIJS doet het alvast en metamorfoseert een voormalige kantfabriek tot de tempel van de verbeelding waar actuele kunst en de academische wereld maar ook muziek, literatuur, poëzie en theater elkaar omhelzen. De wisselwerking tussen die nostalgisch doorleefde fabrieksruimten met hedendaagse kunst zorgt voor een uitzonderlijke kunstervaring. 

In september 2017 is zij in het Nederlandse magazine ZiN, samen met Sterrenchef Peter Goossens, modeontwerper Anna Heylen en architect Frederik Jacobs, één van Vlaanderens trendsetters. 

Voor dit nieuwe seizoen 2017 wordt de expo “AUTHORITY, BottomUP”, gedoopt naar het recentste boek “Autoriteit” van psychoanalyticus Paul Verhaeghe. Momenteel reist Verhaeghe de wereld rond - overal is men geïnteresseerd in zijn visie - want dat er iets aan het veranderen is in de buik van de maatschappij, zoveel is zeker. Dat is ook de overtuiging van kunstenaar Hilde NIJS. Op haar elfde won ze een nationale tekenwedstrijd in Oostende en kreeg hier haar eerste koffer met olieverf. Sindsdien leeft ze voor de kunst. Haar interesse gaat vooral naar maatschappelijke thema’s; emancipatie van de vrouw, onze identiteit in de veranderende maatschappij, genderkwesties, psychisch lijden, omgaan met rouw maar ook tegenstellingen zoals leven en dood, orde en chaos:  Al van jongs af gelooft ze in een nieuwe, betere maatschappij en laat ze zich inspireren door de academische/wetenschappelijke wereld. Toen ze in 2014 de voormalige kantfabriek kon betrekken realiseerde ze in de grote fabriekshal een levensgrote maquette met variabele Identity Rooms waar men kan inlopen en kennis maken met haar installaties, sculpturen, monotypes, schilderijen, digitale tekeningen, mixed media...  

In de expo 2017 is het werk te zien van haar overleden beste vriend, performance-pionier Hugo Roelandt (Antwerpen), Paul Van Gysegem (Gent), Nel Bonte (Roeselare), Gino Rizzi (Antwerpen), Mr Donka (Brussel), William Phlips (Gent) en Paul De Ryck (Aalst). En geen expo zonder artistic talk; daar zorgt criticus en connoisseur actuele kunst, Daan Rau voor, op zijn eigen schitterende manier.  Het muzikale gedeelte verzorgt dr. Françoise Vanhecke. Doctor Vanhecke is een weergaloze polyvalente performer, sopraan en researcher in de muziek met pionierswerk ISFV® Inhaling Singing. Zij zingt terwijl ze inademt. Zo ontdekte zij nieuwe klanken en een nieuwe manier in het gebruik van de stem. Zij onderzocht jarenlang deze wijze van inhaling singing en behaalde hierop haar doctoraat in augustus 2017. Een unieke prestatie in een nog steeds overheersende mannenwereld. Zij wordt nu overal ter wereld gevraagd op symposia, congressen e.a. Zij brengt “Improvisaties” maar ook een eigen compositie “Romance-Romana”, dr. Vanhecke is een begenadigd componist onder het pseudoniem "Irma Bilbao"

bottom of page